Megint abba a szerencsétlen helyzetbe kerültem, hogy nem olyan ételről kell írjak, amit igazán szeretek is. Igen, most mindenki azt gondolja, mennyire válogatós is vagyok, pedig tényleg nem. De azért ebben az ételben is van valami amit imádok, mégpedig azokat a pici kis karalábé darabokat szeretem, amit anyukám kiváj az egész karalábéból, és csak úgy megfőzi. Egyébként nagyon finom, és nekem sem lenne vele semmi problémám, ha nem lenne benne hús. Csodálatosan néz ki, és nagyon ízletes, úgyhogy aki esetleg nem ismeri, vagy máshogy ismeri ezt a receptet, mindenképpen próbálja ki.
Vásárolják meg nálunk a hozzávalókat, készítsék el, és fogyasszák egészséggel!
HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 60 PERC
- 8 kisebb/ 4 nagy zsenge karalábé a leveleivel együtt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál olaj
- 40 dkg darált sertés vagy pulykacomb
- 1 tojás
- 8 dkg gyors vagy előfőzött rizs
- 1 liter húsleves kockából
- 4 dkg liszt
- 4 dl tejföl
Elkészítés:
A karalábékat meghámozzuk, szár felőli részükön egyenesre levágjuk (ez lesz a talpuk). A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk (az esetleg kimaradó töltetéket majd ezekbe göngyöljük), a kisebb zsenge leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát és hagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk.
A hagymát az olajban megfonnyasztjuk, kissé hűlni hagyjuk.
Közben a karalábékat, ügyelve, hogy ki ne lyukasszuk, a gyökér felőli részen karalábévájóval kivájjuk.
A darált húshoz adjuk a hagymát, a tojást, 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát, a rizst, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, jól összedolgozzuk. Lazán megtöltjük vele a kivájt karalábékat, illetve a félretett leveleket.
A kivájt karalábédarabkákat egy nagyobb lábas aljára terítjük, a tetejükre ültetjük a megtöltött karalábékat, közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük.
A megpuhult karalábékat szűrőkanállal kiemeljük a léből, melegen tartjuk. A lisztet simára keverjük a tejföllel és 2 dl hideg vízzel, a karalábék főzőlevéhez szűrjük, 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük (az immár főzelékbe) a karalábékat, belekeverjük a maradék vágott petrezselymet, éppen csak összeforrósítjuk. Külön csészében tejfölt kínálhatunk hozzá.
recept forrása: Saját recept