Akik kicsit is ismerik édesapámat, tudják, hogy egy igazi hedonista. Mégpedig konkrétan az ételek és az evés terén. A családunk, de különösen apukám, imád enni, szeret mindent, ami új, ami finom, ami fűszeres, bármit, amiben hús van, vagy akár azt, ami vegetáriánus. Mégis mi jelenti neki a legnagyobb örömöt? Ha ehet egy jó nagy tányér töltött káposztát, amit természetesen édesanyám készít. Minden egyes alkalommal, amikor ezt az ízletes ételt esszük, apa csak annyit mond: „Azért szeretnék halhatatlan lenni, hogy örökké tudjak enni anyukátok töltött káposztájából.”
Nyilvánvaló, hogy mindenki ismeri ezt a receptet, a szabolcsiak pedig különösen – hiszen ez a klasszikus szabolcsi töltött káposzta receptje – mégis szeretnénk most megosztani Önökkel ezt az ételt, hiszen, ahogy a ma esténket is, minden napot bearanyoz, mikor édesanyánk ezt készíti.
A hozzávalókat – ahogy az eddigi recepteknél is – megtalálják webshopunk kínálatában!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
HOZZÁVALÓK: 6 FŐRE
FŐZÉSI IDŐ: 150 PERC
- 60 dkg darált sertéslapocka
- 20 dkg rizs
- 1,20 dkg lapos fejes káposzta
- 1 közepes, és 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db TV paprika
- 12 gramm sűrített paradicsom
- 1 evőkanál sertés zsír vagy olaj
- 2 evőkanál 10%-os ecet
- 1 mokkáskanálnyi Gigant Béla (darált, csípős paprika)
- fűszerpaprika
- só, bors, szemes bors
A káposzta elkészítése:
Egy nagy fazekat ¾-ig töltünk vízzel, és felrakjuk forrni. A vízbe rakunk 1 kis fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, 10 szem szemes borsot, 1 evőkanál sót, 2 evőkanál 10%-os ecetet. Felforrás után a káposzta torzsáját kivágjuk, majd belehelyezzük a káposztafejet. A leveleket félpuhára főzzük, és ahogy a fej engedi, folyamatosan leválasztjuk őket. Kiszedés után a leveleket gerezdeljük, a nagyobb leveleket több darabra szedjük, attól függően, hogy mekkora káposztát akarunk tölteni. A torzsához közeli részeket – amik nem hasznosíthatóak káposztatöltésre – összedaraboljuk és rétegesen a káposzta sorok közé fogjuk rakni.
A töltelék elkészítése:
A hagymát feldaraboljuk, a zsiradékon megdinszteljük, hozzárakjuk a szétnyomott fokhagymát, átforgatjuk, majd levéve a tűzről hozzáadjuk ízlés szerinti mennyiségben a fűszerpaprikát, és hideg vízzel felengedve visszarakjuk a tűzre. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott TV paprikát, a héjától megtisztított és szintén feldarabolt paradicsomot, a darált húst, illetve a megmosott rizset. Sóval, borssal és darált csípős paprikával ízlés szerint ízesítjük. Végül a tűzön még egyszer átforgatjuk.
Majd ezzel a töltelékkel megöltjük a káposztaleveleket. Ezeket pedig soronként a lábasba helyezzük el az apróra vágott káposztával. Ízlés szerint a sorok közé akár felszeletelt füstölt sonkát is helyezhetünk. Soronként a káposztákat sózzuk, borsozzuk. Annyi hideg vízzel engedjük fel, hogy a káposztát ellepje. A káposzta lenyomására egy tányért fordítva helyezünk a fedő alá. Közepes lángon fedő alatt kb. 1 órán át főzzük. A sűrített paradicsomot elkeverjük hideg vízzel és a felforrt káposzta tetejére öntjük, majd visszahelyezzük a tányért. Ezzel újra felforraljuk, végül pedig levéve a tűzről dunsztba tesszük.
recept forrása: Saját recept