A kedves olvasóinknak be kell vallanom valamit, mióta kitaláltuk, hogy recept oldalunk is lesz, megnőtt a főnökeim száma. Jelenleg nem csak a munkahelyen vannak feletteseim, de már itthon is. Parancsba lett adva a recept írás, és nahát-nahát megint itt egy 🙂 Nehéz erről az ételről írnom, mivel édesség, ezért szintén nem a szívem csücske, úgyhogy fülbe zene benyomva, szem lecsukva, várom az ihletet :). Egyetlenegy kapcsolatom van ezzel az étellel…minden hasonló korú vagy idősebb ember szerintem rávágná mi az. A magyar filmtörténet egyik gyöngyszeme az Indul a bakterház. Ki ne emlékezne a film csúcspontjára, a szilvásgombóc-csatára? Bármikor eszek szilvás gombócot inkább megdobálnék vele valakit, de csak legyűröm! 🙂 Viccet félretéve, a sors furcsa fintora, hogy amint megettük az ebédet, felmentem facebookra és bedobott nekem véletlenszerűen egy Indul a bakterház best of videót, mi ez, ha nem jel, hogy nekem írnom kell?!
A mi gombócaink valamivel csinosabbak, mint a filmben, és biztos vagyok benne, hogy finomabbak is. Úgyhogy ha netalán tán szeretik a szilvás gombócot, vagy csak dobálóznának vele, akkor nyugodtan készítsék el a mi receptünk alapján!
Vásárolják meg a hozzávalókat a webshopunkban, és fogyasszák egészséggel!
A krumplis tésztához:
- 1 kg krumpli (bella rosa)
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 csapott evőkanálnyi zsír vagy vaj
- 1 kevés só
További hozzávalók:
- szilva vagy szilva lekvár
- kockacukor
- őrölt fahéj
- dióbél vagy zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplis tészta elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Ha kihűlt összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a zsírral vagy az olvasztott vajjal és megsózzuk. A masszát jól összegyúrjuk, a végén egyenletesnek és kissé ruganyosnak kell lennie a tésztának. Kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, felkockázzuk és a közepére halmozzuk a lekvárt, vagy a szilvát. Egész szilva esetén, félbevágjuk és a közepére helyezünk egy kockacukrot és megszórjuk egy pici fahéjjal. Majd gombócokat formálunk belőle.
Bő, lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd még forrón vagy a pirított zsemlemorzsába, vagy a cukrozott darált dióba forgatjuk.
Amennyiben zsemlemorzsát használunk hozzá, azt a következőképpen készítjük el:
Olajon, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk a zsemlemorzsát. Mikor megpirult egy vaníliás cukrot adunk hozzá, majd a tűzről levéve, kevés vízzel hígítjuk. Visszatesszük a tűzre, átforgatjuk. A végén kristálycukorral lehet még édesíteni.
recept forrása: Saját recept
Szakácsokat keresünk: kattintson erre a szövegre és válogasson aktuális állásajánlataink között.
Partnerünk, a Jooble!