Egy tökéletes fogás vasárnapi ebédhez, egy jó nagy tányér húsleves után. A húst még most csinálta meg édesanyám először, de mindenkinek nagyon ízlett. Viszont ez a különleges sült krumpli és a csicsókachips már régóta családunk kedvencei. Aki már bármit is készített csicsókából tudja, hogy nem egy leányálom. A legtöbb csicsóka apró, girbe-gurba, göcsörtös, nem a háziasszonyok kedvenc időtöltése a pucolása, mosása. Viszont édesanyám bánatára, a családban mindenki, de különösen én rajongok a csicsókachipsért, így amikor beköszönt a szezonja, ő azt se tudja, hogy titkolja el előlem. Néhány napja anyukám balszerencséjére betévedtem a zöldségboltunkba, és mit láttak szemeim? Nahát, szegénykém nem is menekült meg, így készítette el a családnak ezt a csodálatos főételt. Viszont sajnos a csicsókachips körülbelül 10 perc alatt elfogyott, úgyhogy lehet meg kell kérnem apát hogy, megint hozzon nekem….:)
Természetesen a csicsóka mellett, a krumplit és a hozzávalók nagy részét is megtalálják kínálatunkban!
HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE
ELKÉSZÍTÉS: 90 PERC
- 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül)
- 10 dkg füstölt, főtt sonka
- 2 főtt tojás
- 10 dkg champion gomba „közepes”
- só
A panírozáshoz:
- 3 tojás, liszt, prézli
- olaj a sütéshez
A csicsókachipshez és a sült krumplihoz:
- 1 kg csicsóka
- 1 ,20 kg mosott burgonya
- 30 dkg champion gomba „közepes”
- 2 db kápia paprika
- 2 fej lilahagyma
- csípős/csemege fűszerpaprika
- olaj a sütéshez
A hús elkészítése:
Vékonyra szeleteljük a karajt. Kiveregetjük, megsózzuk. Mindegyiknek az egyik felére teszünk egy-egy szelet sonkát. A tetejükre rendezünk két-két szelet gombát, arra pedig 1-1 fél főtt tojást. Ráhajtjuk a másik felét. Meg lehet tűzni hústűvel, vagy fogvájóval, de nem szükséges, anélkül sem esik szét, csak óvatosan kell majd bundázni és forgatni. A szokásos módon panírozzuk, bő, forró olajban megsütjük. Mivel elég vastag az összehajtott szelet, lassan sütjük, oldalanként 8-10 perc alatt pirítjuk szép pirosas barnára. A csicsókachips és a sült krumpli mellett salátával és tartármártással tálalhatjuk.
recept forrása: Vidék Íze
A csicsókachips készítése:
A csicsókát megpucoljuk, megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk. Sós vizet forralunk, majd ha felforrt, a csicsókát beledobjuk és újra felforraljuk. Ezután leszűrjük, és felforrósított bő olajban aranybarnára sütjük. Szedés után ízlés szerint megszórjuk sóval, és csípős vagy csemege fűszerpaprikával.
recept forrása: Saját recept
A sült krumpli elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk és a csicsókához hasonlóan felforralt sós vízbe rakjuk, majd újbóli forrás után leszűrjük. A hagymát, a kápia paprikát, és a gombát nagyobb darabokra vágjuk, és a krumplival együtt tepsibe halmozzuk. A tepsibe 2 evőkanálnyi olajat csorgatunk. 190 fokra előmelegített sütőben pedig aranybarnára sütjük.
recept forrása: Saját recept