Anyukám rozmaringos kacsasültje, párolt káposztával, és rozsdás burgonyával

Mi lehetne jobb egy ünnepi ebédnél, amit a család együtt élvez? Na és mi lehetne jobb egy olyan ebédnél, ahol a fő fogás édesanyám híres kacsája? Az biztos, hogy mi ennél jobbat nem tudunk elképzelni. Én úgy szeretem a kacsát, ha jó ropogós, a húsos része omlós, és egy nagyon picit sós. Természetesen anyukám pont így csinálja. Ha viszont sült kacsa, akkor nálunk nem maradhat el a párolt káposzta, és a rozsdás krumpli.

Ezt az ünnepi receptet, így húsvét után szeretnénk megosztani, és reméljük, hogy Önök is legalább annyi örömüket lelik benne, mint mi.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A hozzávalókat pedig a linkekre kattintva meg is vásárolhatják nálunk!

HOZZÁVALÓK: 6 FŐRE

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3 ÓRA

A kacsához:

  • 3 kg tömött házi egész kacsa (aprólék nélkül: nyak, láb, zúza, szív, szárnya, ezeket felhasználhatjuk húslevesbe)

  • 2,5 dl víz

  • rozmaring

A párolt káposztához:

A rozsdás burgonyához:

Elkészítés:

Felbontjuk a kacsát, a bőrét bevagdossuk. Előveszünk egy nagy lábast, alulra kerül a háj és a tepertőnek való, majd darabonként bő sóval fűszerezzük a kacsa többi részét. A háj és a tepertőnek valóra kerül a mellehúsa, a combja, majd a kevésbé húsos részek. Felöntjük a vízzel, és közepes lángon fedő alatt 1,5 óráig puhítjuk. Néha megrázzuk az edényt, majd az idő letelte után levesszük a fedőt. Végül pedig gyakran (de óvatosan, hogy a hús ne törjön) kavargatjuk, és szép pirosra sütjük. Az utolsó 5 percben két megmosott rozmaring ágat is hozzárakunk, majd tálaláskor ezzel díszíthetjük is. Miután kiszedtük a kacsát a lábasból, kevés zsiradékot hagyunk az alján, rakunk bele pirospaprikát, és borsot, mert a megfőtt krumplit ebben fogjuk összekeverni.

Amíg a kacsa sül, elkészíthetjük a káposztát. Édesanyám ezt előző nap el szokta készíteni, mert minél több ideig érnek össze az ízek, annál finomabb. A káposztákat kettévágjuk, a torzsát kiszedjük, majd vékony csíkokra vágjuk, és besózzuk. A hagymát és az almákat megpucoljuk, felkockázzuk. Felhevített zsiradékon a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, rádobjuk a köménymagot, hogy kipattogjon, majd hozzáadjuk a hagymát. Miután a hagyma egy kicsit dinsztelődött, hozzáadjuk a káposztát, az almát, és az ecetet. Lassú tűzön, fedő alatt, gyakran megkavarva készre pároljuk. Mikor elkészült, egy kevés borssal ízesíthetjük.

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és bő sós vízben megfőzzük. Leszűrés után belehelyezzük a már odakészített pirospaprikás zsiradékra, és összekeverjük.

 

recept forrása: Saját recept