Rakott zöldbab

A rakott dolgokat én nagyon szeretem, talán ezt már a rakott krumpli receptünknél is említettem. Ez alól természetesen a rakott zöldbab sem kivétel, ami a friss, és zsenge zöldbab szezonban a legnépszerűbb itthon. Nincs is finomabb ennél, feltéve akkor, ha a pörkölt elég szaftos, a tejfölt és a sajtot pedig nem sajnáljuk. Bevallom őszintén, hogy a kaprot én szívesen elhagynám, de ebben a témában már többször le lettem itthon szavazva, úgyhogy többször nem kívánok ezzel kapcsolatban indítványt kezdeményezni. Ennek ellenére, – illetve mindenki más szerint itthon – emiatt is, ez az egyik legfinomabb rakott étel, amit édesanyám készíteni szokott nekünk.

Próbálják ki bátran, vásárolják meg nálunk a hozzávalókat, higgyék el, nem fognak csalódni!

HOZZÁVALÓK: 6 FŐRE

ELKÉSZÍTÉS: 2 ÓRA 30 PERC

Elkészítés:

A babot megtisztítjuk, megmossuk, majd sós, forrásban lévő vízbe beledobjuk, és újraforrás után leszűrjük. A rizset dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük.

A hagymát apró kockára vágjuk, zsiradékon megpirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a csemege fűszerpaprikát, majd vízzel felengedjük. Mielőtt elfő a víz, hozzáadjuk a húst. Majd amikor a hús kifehéredett hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd vizet öntünk rá, és készre főzzük. Míg készül a pörkölt, elkészítjük a kapros-fokhagymás tejfölt. A tejfölhöz hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott kaprot, és belenyomjuk a fokhagymát.

Egy tepsit, vagy tűzálló edényt kikenünk vajjal, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Alulra kerül a bab 1/3-a, rá a rizs fele, majd a hús fele. Ezután megkenjük egy jó adag tejföllel. Majd megint egy sor bab következik, aztán a maradék rizs, majd a hús. Végül pedig ráhalmozzuk a maradék babot, megkenjük a fennmaradó tejföllel, és sajtot reszelünk a tetejére.

190 fokra előmelegített sütőben 45 percig fólia alatt sütjük, majd kb. 30 percet lefedés nélkül pirítjuk.

 

recept forrása: Saját recept