Be kell valljam őszintén – ahogy a citromos víz „receptünk” olvasói már tudhatják – elég kellemetlen gyomorsavval küzdök. Nálam leginkább ezt a problémát a kelt tészták okozzák. Én pedig meghalok egy finom pizzáért, egy hamburgerért, egy csokis kifliért, na igen és egy mini lángosért. Édesapám is pont ebben a cipőben jár, de ő sem tud ellenállni a frissen sült lángosnak. Az lehet, hogy nem édesanyám lángosa a legnagyobb, a legszabályosabb, de az biztos, hogy az egyik legfinomabb. Vékony, néhol ropog, nem csöpög a zsírtól, és ettől a tejfölös feltéttől a legízletesebb, amit valaha ettem.
Nyílván mindenki készített már lángost, és mindenkinek meg van a saját receptje, de ha esetleg az igazi lángos receptet keresi, akkor próbálja ki ezt, hátha kedvére való lesz!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A hozzávalókat pedig szokás szerint vásárolják meg nálunk, nem fognak csalódni!
HOZZÁVALÓK: 20 MINI LÁNGOSHOZ
- 50 dkg liszt
- 40 dkg burgonya (sárga burgonya)
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 4 dl olaj a sütéshez
A feltéthez:
- 1 nagy doboz 20%-os tejföl
- 3 duci fokhagyma gerezd
- 1 csokor kapor
- só, bors
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot hozzáadjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Menet közben a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni. A liszttel összegyúrjuk, azután ráöntjük az élesztős tejet, majd jól összedolgozzuk. Meleg helyen kb. 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Lisztes deszkán 2 cm-es vastagra nyújtjuk, majd nagyobb tésztaszaggatóval bucikat vágunk belőle. 15-20 percig pihentetjük, egy mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a tésztabucikat kezünkkel széthúzzuk, majd mindkét oldalán pirosra sütjük. Papírszalvétára tálaljuk és az olajat felitatjuk róla.
Miközben kelnek a bucik elkészítjük a feltétet. A kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a tejfölhöz, és sózzuk, borsozzuk.
recept forrása: Saját recept