Medvehagymás pogácsa

Őszintén ez az első olyan recept, amit úgy töltünk fel a weboldalunkra, hogy nem próbáltuk ki. Anyukám nagy pogácsa-gyártó, viszont medvehagymás pogácsát még nem készített, de ennek is eljött most az ideje! Az viszont igaz, hogy nagy pogácsa rajongók vagyunk. Aki valaha is evett édesanyám pogácsájából, tudja, hogy nem túlzok, ha azt mondom, hogy felejthetetlen. Nagyon bízunk abban, hogy ennek a receptnek a megvalósítása is hasonlóan jól fog sikerülni!

Szerintem próbálják ki Önök is, amiben medvehagyma van, az biztos, hogy egy kicsit sem lehet rossz!

A tojást és a medvehagymát keressék meg kínálatunkban, és vásárolják meg nálunk!

HOZZÁVALÓK:

 

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • kb 30-40 levél medvehagyma
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, majd a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét; erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és 15 percig langyos helyen pihentetjük.  Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék megveehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

recept forrása: Civis Café