Marhapörkölt burgonyafánkkal és puliszkával

Beszéljünk arról, hogy mi a világ legfinomabb étele? Nyilván mindenkinek más, édesapám biztos azt mondaná, hogy az anyukám által készített világbajnok töltött káposzta, a nővérem szerint tuti, hogy édesanyám tökéletes húslevese, a párom szerint nem kell más, csak az anyósjelölt rakott krumplija, anyának teljesen mindegy csak valaki rakja elé, én pedig azt mondom, mint kifinomult „ételkritikus”, hogy mindegy, csak pizza legyen. Na de, hogy jön ide a marhapörkölt? Biztos vagyok benne, hogy apa nem cserélné le rá a töltött káposztát, ahogy a nővérem és a párom sem a kedvenc ételét, és én sem a pizzát, anyának meg majdnem mindegy, de abban megegyezhetünk, hogy a top 3-ban mindenkinek benne van ez az ízletes étel. Természetesen a legfinomabb bográcsban elkészítve, de egy ideje nekünk erre nem volt lehetőségünk, úgyhogy maradt a hagyományos módszer, a villanytűzhely. Így is isteni íze volt, hiszen készüljön akár bent, akár kint, a titkos hozzávalónk – ami perceken belül már nem is lesz olyan titkos, - nem maradhat ki belőle.

Ha érdekli, hogy a Vida család szerint mi turbózza fel igazán a marhapörköltöt, akkor olvassa tovább ezt a bejegyzést, majd vásároljon be hozzá a webshopunkban, és készítse el!

HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE

ELKÉSZÍTÉS: 2,5 ÓRA

A pörkölthöz:

A burgonyafánkhoz:

A puliszkához:

  • 50 dkg kukoricadara
  • 2,5 L víz (forrásban lévő)
  • só ízlés szerint
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg parmezán

Elkészítés:

A pörkölt elkészítése:

A vöröshagymát felaprítjuk, majd a zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a közepes kockákra vágott marhahúst. Megsózzuk, és időnként megkeverve legalább fél óráig pirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tűz ne legyen túl erős, éppen csak rotyogjon. A hús egy idő után levet enged, ilyenkor a kevergetések számát kicsit csökkenthetjük.

Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, 4-5 darabra vágott TV paprikát, a kis darabokra vágott fokhagymát, és a fűszereket – a pirospaprikát kivéve – (babérlevél, borókabogyó, áfonya, áfonyalekvár, só, bors, kömény) és további 10 percig rotyogtatjuk. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen folyadék a hús alatt (ha a sajátját elfőtte, pótoljuk egy kis vízzel).

Ha már összességében legalább 40-45 perce rotyog a hús, hozzáadhatjuk a pirospaprikát, elkeverjük és felöntjük 4-5 dl vízzel. Kb. fél óra múlva hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd amikor már majdnem kész (puhulni kezd a hús, de még nem az igazi), felöntjük 2 dl vörösborral és így főzzük tovább a puhulásig.

 

A burgonyafánk elkészítése:

Az élesztőt a cukorral langyos tejben megfuttatjuk. A burgonyát áttörjük, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, egy csipet sóval és az élesztővel.

Hozzáadjuk az olajat, egy kevés szerecsendiót és bedagasztjuk. Egy órán át letakarva kelesztjük.

Teáskanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, és aranybarnára sütjük.

 

A puliszka elkészítése:

Feltesszük a vizet főni, mikor már forr, beleszórjuk a kukoricadarát, sózzuk és közepes hőfokon és állandó keverés mellett kb. 50 percig főzzük. Ha levettük a tűzről hozzákeverjük a vajat, majd a reszelt parmezánt. Még melegen kivajazott alufóliára helyezzük és szorosan feltekerjük, így könnyen szeletelhető lesz. Szeletelés után kevés vajon egy grillserpenyőben át lehet pirítani mindkét oldalát.

 

recept forrása: Saját recept