Miközben ezt a receptet írom, kenyérlángos illat járja be az egész házat. Úgyhogy nagyon rövid leszek, mert már alig várom, hogy megkóstoljam.

Elég sok helyen ettem már kenyérlángost, de mindig azt hittem, hogy nem szeretem. Mire kiderült, hogy nagyon is szeretem, csak nem ettem még jót. Életem első finom kenyérlángosát tavaly ettem a debreceni Gourmet Fesztiválon, azóta pedig imádom.

A második alkalom, hogy olyat ettem, ami ízlett is, az pedig akkor volt, amikor édesanyám itthon készített, az alábbi recept alapján.

Jó étvágyat kívánunk hozzá, azoknak, akik úgy döntenek, hogy kipróbálják!

Szinte bármilyen zöldséget használhatnak feltétként, úgyhogy ne fogják vissza magukat, és vásárolják meg nálunk a hozzávalókat!

HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 60 PERC + KELESZTÉS

A tésztához:

  • 20 dkg burgonya
  • 50 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • 2 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj 

A szalonnás, lila hagymás kenyérlángos feltétje (1 adag alaptésztához):

A krémsajtos-juhtúrós újhagymás kenyérlángos feltétje (1 adag alaptésztához):

  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 15 dkg juhtúró
  • 10 dkg lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 evőkanál aprított snidling

A tészta elkészítése:

A burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A lisztet szitáljuk egy tálba, a morzsolt élesztőt futtassuk fel a cukros tejben. Mikor feljött az élesztő, adjuk a liszthez a sóval, borssal, olajjal és a langyos vízzel együtt. Adjuk hozzá a kihűlt, majd krumplinyomóval áttört burgonyát, és dagasszuk ki fényesre, simára a tésztát.

Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 cm vastag téglalappá. Tegyük rá a kívánt feltétet, és 200 fokra előmelegített sütőben, kivajazott tepsiben süssük készre 20-25 perc alatt.

 

A szalonnás feltét elkészítése:

A tésztát a fentebb leírt módon készítsük el, nyújtsuk ki, és helyezzük kivajazott tepsibe.

Kenjük meg tejföllel, szórjuk meg a vékonyra szelt lilahagymával és a felcsíkozott füstölt szalonnával.

200 fokra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt, tálaláskor szórjuk meg a felkarikázott erős paprikával.

 

A krémsajtos feltét elkészítése:

A tésztát a fentebb leírt módon készítsük el, nyújtsuk ki, és helyezzük kivajazott tepsibe.

Kenjük meg a tejföllel és a krémsajttal elkevert juhtúróval. Szórjuk meg a karikára vágott újhagymával, az aprított snidlinggel, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.

 

recept forrása: Saját recept

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás