Az egyik bevásárló központban mindig szemeztem a rebarbarával. Fogalmam sem volt – és még most sincs -, hogy milyen az íze, de annyira gyönyörű, olyan frissnek tűnik, hogy több alkalmas szemezést követően, ma muszáj volt vásárolnunk. Hosszú keresgélés után, találtam is egy receptet, aminek az egyik hozzávalója a rebarbara és szívesen meg is kóstolnám, hátha anya elkészíti… 🙂
Remélem, ahogy mi is, Önök is kipróbálják, és ízleni fog!
A mai naptól a rebarbarát is megtalálják kínálatunkban, így vásárolják meg nálunk, a hihetetlenül édes magyar eperrel együtt!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: ~120 PERC
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor (6g)
- fél csomag vaníliás cukor (5g)
- 1 evőkanál tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez
Töltelékhez:
Elkészítés:
A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.
recept forrása: Sutidoboz.hu