Egészben sült töltött csirke, avagy édesanyám egyik specialitása

Anyukám körülbelül 2 hete készítette el utoljára ezt az ételt, de ezeket a sorokat írva is összefut a nyál a számban. A csirkét pont úgy készíti el, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A bőre ropogós és fűszeres, a húsa omlós, a töltelék pedig egyszerűen tökéletes. Azt már szerintem mindenki tudja, hogy a mi családunk él-hal a gasztronómiai csodákért, élvezetekért. Azt biztosan állíthatom, hogy ez az étel, minden igényünket kielégíti ezen a téren.

Biztos vagyok benne, hogy Önök is szoktak töltött csirkét csinálni, de ha nem így készítik, akkor még nem ettek igazi és tökéletes töltött csirkét. Úgyhogy szerintem próbálják ki és vásárolják meg nálunk a hozzávalókat!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2,5 ÓRA

  • 1-1,2 kg egész, konyhakész csirke
  • 2 evőkanál olivaolaj

A töltelékhez:

A csirke mellé a tűzálló tálba:

Elkészítés:

Előző este a csirke bőrét kézzel fellazítjuk a mellehúsánál, a hátánál és a combjainál – mert ide fog kerülni a töltelék -, majd sóval, borssal, vegetával alaposan befűszerezzük, és másnapig pihentetjük a hűtőben.

Másnap megfőzzük a tojásokat, megpucoljuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a két egész tojást, a csirkemájakat lereszteljük (késsel vágódeszkán „elkaparjuk”), és hozzáadjuk a tojáshoz. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd ezt is hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és sózzuk, borsozzuk. Ezeket összekeverjük, és betöltjük a csirke alá.

Közben 190 fokra előmelegítjük a sütőt. A csirkét meglocsoljuk egy kevés olivaolajjal, a megpucolt és egészben hagyott vöröshagymával, kakukkfűvel és fokhagymával tűzálló edénybe tesszük, és lefedjük alufóliával, majd betesszük a sütőbe. 1,5 órát pároljuk, majd az alufóliát levéve, gyakran a zsiradékkal meglocsolva, szép pirosra sütjük.

Köretként petrezselymes újkrumplit és uborkasalátát ajánlunk hozzá, de mi nagyon szeretjük krumplipürével és egresszósszal is.

 

recept forrása: Saját recept