Amikor édesanyám lekvárt főz, a konyhánk olyan, mint egy műtő. Minden a padlótól a plafonig steril, a konyhába még belépni sem lehet. Senki ne gondolja a recept alapján, hogy mi 1 kg sárgabarackban gondolkozunk, 15 kg alatt nincsen főzés. Ennek megfelelően ebben az évben is elkészült a mestermű, aminek a színe, az állaga, és az íze is hibátlan lett. Bevallom őszintén, hogy édesanyám egy hős. Minden évben bevállalja ezt értünk, miközben mi már néhány éve – mióta dolgozunk – nem tudunk neki segíteni. Röpke 7 óra hossza alatt kész is volt, hiszen jó munkához idő kell. Ez a recept nálunk anyáról lányára száll, – igaz, hogy édesanyám az anyósától, az én drága nagymamámtól tanulta – de remélhetőleg mi tovább fogjuk vinni ezt a hagyományt.
A recept egyik fő különlegessége, hogy csak természetes alapanyagokat tartalmaz, hiszen a citromsav tartósítja.
Ha valaki esetleg még ebben az évben nem készített sárgabarack lekvárt, de most kedvet kapott egy röpke 7-8 órás munkához, próbálja ki a mi receptünk alapján, nem fog csalódni!
HOZZÁVALÓK: 1 KG BEDARÁLT SÁRGABARACKHOZ
ELKÉSZÍTÉS: DARÁLÁSSAL EGYÜTT KB 1,5 ÓRA
- 1 kg sárgabarack
- 30-40 dkg cukor (attól függően, hogy a barack mennyire érett)
- 1 kicsi citrom
Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, kimagvazzuk, majd ledaráljuk. Fontos, hogy a megtisztított barack 1 kg legyen pontosan, mivel ehhez adagoljuk a citromot és a cukrot. Majd egy éjszakát pihenni hagyjuk.
Másnap erős tűzön főzzük, és állandóan kavargatjuk. Majd mikor elkezd az edény aljára tapadni, és a habot elfőtte, akkor kész a lekvár.
Amikor a forró lekvárt az üvegbe töltjük, akkor kb. 1 percig fejjel lefelé tesszük a dunsztba, majd visszafordítjuk. Majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Levendulás sárgabarack lekvárhoz a levendula virágát megmossuk, és amikor már majdnem kész a lekvár, beleszórjuk, és pár percig főzzük vele együtt.
recept forrása: Saját recept