A következő receptünket leginkább a gluténérzékenyeknek és az egészséges táplálkozást előnyben részesítőknek ajánljuk. Ez a sütemény több szokatlannak is mondható alapanyagot is tartalmaz. Ezek közül az egyik, – amelyet kínálatunkban is megtalál – a köles. Ez az alapanyag a gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen
emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de természetesen a mindennapokban is fogyaszthatjuk. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
A napjainkban „ősgabonaként” emlegetett alapanyagot, tehát ajánljuk mindazoknak, akik az egészséges táplálkozás hívei!
HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE
FŐZÉS: 15 perc. ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc. SÜTÉS: 30 perc. 1 ADAG: 190 kcal
ELKÉSZÍTÉSE:
Több vízben alaposan átmossuk a kölest (ha ezt kihagyjuk, keserű lesz a sütemény). Nyolc deci, csipet sóval ízesített vízben negyedóra alatt nagyon puhára főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Összekeverjük a többi hozzávalókat egy nagy tálban, majd a kölest is beledolgozzuk (nem baj ha kicsit egyenetlenül, így foltok lesznek a süteményekben). Egy kicsi tepsit (32 x 20 cm) sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben bő félórát sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Végül összeolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral és rákenjük a tetejére. Ha megdermedt, nagyobb kockákra vágva tálaljuk.
recept forrása: Vidék Íze