Leírás
A goji bogyó a világon a második olyan gyümölcs, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Egyéb elnevezései: Wolfberry, Lícium (Lycium) gyümölcs, Farkasbogyó, Közönséges ördögcérna.
Miért jó?
Az elemzés megemlékezik a goji-bogyó magas C-vitamin tartalmáról, bioaktív, immunmoduláló, antidiabetikus, kardiovaszkuláris, a szexuális funkciókat, a kognitív képességeket és a látást javító hatásáról. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a gyümölcs hatóanyagait nehéz tanulmányozni, így további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy ezek milyen előnyökkel vagy hátrányokkal vannak az emberi szervezetre.
A goji bogyónak figyelemre méltó a története a kínai orvoslásban és kultúrában. A modern tudomány bizonyította, hogy a növényben valóban jelen van és hatást gyakorol több biológiailag aktív molekula kombinációja.
A hatóanyagok közül a legfontosabb a széles körben tanulmányozott LBP, a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja. A szakkönyv szerzői szerint az LBP biológiai jelentősége korlátozott, azért arra következtetnek, hogy a goji bogyóban található LBP eltér attól, aminek a szerkezetét és tartalmát más növényekben azonosították. Az LBP elemzése nagyon bonyolult, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a goji hatóanyaga milyen előnyökkel és mekkora hatékonysággal alkalmazható embereknél. Ennek megállapítására humán kísérletekre van szükség.
Ellenben azt már bizonyították, hogy a szokatlan C-vitamin előnyaga alapvető eleme az emberi makulának (sárgafoltnak), amely az éleslátásért felelős eleme a szemnek. Az anyag szerepét szintén tovább szükséges tanulmányozni.
Jelentősége lehet, hogy a goji egyes hatóanyagai nem csak vízben, hanem zsírban is oldódnak, így nagyon értékes bioaktív anyagokat tartalmazó termékek készíthetők belőle.
A goji bogyót a benne lévő bioaktív anyagok hatásmechanizmusának felderítetlensége miatt több országban csak azzal a figyelmeztetéssel lehet forgalmazni, hogy az egészségre káros lehet. Sok országban pedig a növény importját tiltják, mert a burgonya és paradicsomfélékre veszélyes kórokozókat terjeszthet.
Hogyan fogyasszuk?
A tápanyagokban gazdag goji bogyót fogyasztják nyersen, főzve, vagy szárítva (mint a mazsolát), és használják a gyógyteák, gyümölcslevekben, alkoholos italokban és gyógyszerekben.
Egyes tanulmányok szerint a már említett hatások mellett a goji pozitívan hat a közérzetre, segíti a nyugalmat, jobb sportteljesítményt tesz lehetővé, javítja az alvás minőségét, és segít a fogyásban.
forrás: www.hazipatika.com
Értékelések
Még nincsenek értékelések.