Mi lehetne jobb egy ünnepi ebédnél, amit a család együtt élvez? Na és mi lehetne jobb egy olyan ebédnél, ahol a fő fogás édesanyám híres kacsája? Az biztos, hogy mi ennél jobbat nem tudunk elképzelni. Én úgy szeretem a kacsát, ha jó ropogós, a húsos része omlós, és egy nagyon picit sós. Természetesen anyukám pont így csinálja. Ha viszont sült kacsa, akkor nálunk nem maradhat el a párolt káposzta, és a rozsdás krumpli.
Ezt az ünnepi receptet, így húsvét után szeretnénk megosztani, és reméljük, hogy Önök is legalább annyi örömüket lelik benne, mint mi.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A hozzávalókat pedig a linkekre kattintva meg is vásárolhatják nálunk!
HOZZÁVALÓK: 6 FŐRE
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3 ÓRA
A kacsához:
- 3 kg tömött házi egész kacsa (aprólék nélkül: nyak, láb, zúza, szív, szárnya, ezeket felhasználhatjuk húslevesbe)
 - 2,5 dl víz
 - rozmaring
 - só
 
A párolt káposztához:
- 90 dkg vöröskáposzta
 - 40 dkg fejes fehér káposzta
 - 1 kis fej vöröshagyma
 - 2 nagy alma
 - 5 dkg zsír/5 dl olaj
 - 1 nagy evőkanál cukor
 - 2 evőkanál 10%-os ecet
 - ízlés szerint egész kömény
 - só, bors
 
A rozsdás burgonyához:
- 1,3 kg mosott burgonya
 - csemege fűszerpaprika
 - só, bors
 
Elkészítés:
Felbontjuk a kacsát, a bőrét bevagdossuk. Előveszünk egy nagy lábast, alulra kerül a háj és a tepertőnek való, majd darabonként bő sóval fűszerezzük a kacsa többi részét. A háj és a tepertőnek valóra kerül a mellehúsa, a combja, majd a kevésbé húsos részek. Felöntjük a vízzel, és közepes lángon fedő alatt 1,5 óráig puhítjuk. Néha megrázzuk az edényt, majd az idő letelte után levesszük a fedőt. Végül pedig gyakran (de óvatosan, hogy a hús ne törjön) kavargatjuk, és szép pirosra sütjük. Az utolsó 5 percben két megmosott rozmaring ágat is hozzárakunk, majd tálaláskor ezzel díszíthetjük is. Miután kiszedtük a kacsát a lábasból, kevés zsiradékot hagyunk az alján, rakunk bele pirospaprikát, és borsot, mert a megfőtt krumplit ebben fogjuk összekeverni.
Amíg a kacsa sül, elkészíthetjük a káposztát. Édesanyám ezt előző nap el szokta készíteni, mert minél több ideig érnek össze az ízek, annál finomabb. A káposztákat kettévágjuk, a torzsát kiszedjük, majd vékony csíkokra vágjuk, és besózzuk. A hagymát és az almákat megpucoljuk, felkockázzuk. Felhevített zsiradékon a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, rádobjuk a köménymagot, hogy kipattogjon, majd hozzáadjuk a hagymát. Miután a hagyma egy kicsit dinsztelődött, hozzáadjuk a káposztát, az almát, és az ecetet. Lassú tűzön, fedő alatt, gyakran megkavarva készre pároljuk. Mikor elkészült, egy kevés borssal ízesíthetjük.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és bő sós vízben megfőzzük. Leszűrés után belehelyezzük a már odakészített pirospaprikás zsiradékra, és összekeverjük.
recept forrása: Saját recept