Néhány évvel a quinoa – rizsparéj – feltűnését követően újabb elfeledett, majd évszázadok után újra megtalált szuperélelmiszer tartja lázban a világot. A chia magot nemcsak a gluténmentessége, magas omega3-, omega6- és ásványianyag-tartalma teszi izgalmassá, hanem az is, hogy fogyókúrázók számára ideális.
A chia mag eredetéről, származásáról nem sok információ maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.
A mag olyan értékes volt az aztékok idejében, hogy afféle valutaként is alkalmazták. A növény magjainak felhasználási körébe tartozott még az isteneknek való áldozat is. Ez okozta a magok vesztét, ugyanis a XVI. században megjelenő spanyol konkvisztádorok tudatosan elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések, növények is áldozatul estek, ugyanúgy, ahogy a maja kultúrába szervesen beépülő quinoa is ekkor volt nemkívánatossá a spanyol hódítók szemében és tűnt el – a chia maggal együtt – közel 500 évre, csak a mexikói konyha egyes fogásaiban maradt fent.
Hogy miért ilyen népszerű?
A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten az omega 3 és omega 6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, és mangán.
A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.
Mivel – a lenmaggal ellentétben – a chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetünknek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak. Fogyasztásának – a benne lévő tápanyagok figyelembe vétele mellett – optimális adagja nagyjából 4 evőkanál. A chia mag vásárlásánál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. Zárt edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk. Szerencsére nem avasodik meg, így nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk belőle.
A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatjuk gyümölcslébe, tejbe, vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A magokkal megszórhatjuk salátánkat, a szendvicseinkre is tehetünk belőle. A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a felhasználása. Könnyedén készíthetünk belőle pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz. A magokat őrölt formában a különböző tésztaalapú ételekhez is hozzáadhatjuk, mivel gluténmentes, így könnyedén kiváltható vele a liszt, sőt sokan a tojás kiváltására is folyadékkal kevert, megkocsonyásodott chia magot használnak.
CHIAPUDING
- 10 dkg chia mag
- 8 dl tej (lehet kókusztej, vagy bármilyen tej)
- ízlés szerinti méz vagy cukor
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, édesítjük, majd hozzáadjuk a magokat, alaposan átkeverjük, és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak.
forrás: Hajdú-bihari Napló