Buggyantott tojás baconbe tekert spárgával

Az egyik este ezt a meglepi vacsorát tálalta elénk édesanyám. Mi lehetne finomabb, egy kívül szilárd, belül mesésen folyós tojásnál, illetve egy sült baconos spárgánál? Mondanom sem kell szerintem, hogy mindenki nagyon jól lakott. Egyedül azt sajnálom, hogy a kép nem adja vissza azt, amikor megvágtam a tojást, és olyan gyönyörűen folyt, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Úgyhogy köszönöm édesanyámnak ezt a fantasztikus vacsorát, illetve mindent, amit az arany kezeivel elénk rak, és minden mást, amit megtesz értünk, valamint csak egyszerűen köszönöm azt, hogy van nekünk! Engedjék meg nekem, hogy ezen a gyönyörű napon – anyák napján – itt is, ezúton is köszöntsem őt a családom és saját nevemben! Boldog Anyák Napját Drága Édesanyánk!

HOZZÁVALÓK: 4 FŐRE

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

  • 0,5 kg zöld spárga
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • só, bors (ízlés szerint)
  • cukor (ízlés szerint)
  • citromlé (ízlés szerint)
  • víz
  • vaj
  • 1-1 szelet toast kenyér

Elkészítés:

A zöld spárga fás részét eltávolítjuk, megpucoljuk. Közben pedig felforralunk egy lábasban sós-cukros-citromleves vizet. A forrásban lévő vízbe beledobjuk a spárgát, majd újraforrás után 1-2 perc elteltével kiszedjük, lecsepegtetjük. A baconbe csavarjuk 4-5 darabonként, majd kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

A buggyantott tojáshoz felforralunk 2 liter vizet, amibe 2 csipet sót, és 2 evőkanál ecetet rakunk. Ha felforrt, a hőfokot visszább vesszük, hogy a víz csak gyöngyözzön. A tojásokat külön tálkákban felütjük, majd egyenként, óvatosan a vízbe engedjük. Körülbelül 3-3,5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Akkor tökéletes, ha a tojást megvágva, gyönyörűen folyik a sárgája.

Pirított toast kenyérrel tálaljuk.

 

recept forrása: Saját recept